Monday, January 12, 2009

.::replika ISTANA RAJA MELEWAR::.

sempena new year aritu, tak de pape program yang best.. so tetibe lak timbul idea dr pengantin baru tuk p melawat MUZIUM REMBAU, REPLIKA ISTANA RAJA MELEWAR.. jarak muzium ni dr umah aku adela dlm 2km.. tak jauh, jln kaki pon boleh tp peluh mencurah2 lah...punye la lame dah muzium ni ditubuhkan baru la ni aku nk p jenguk.. slalu dok lalu lalang je dpn dia..

p memane slalunye msti nk abadikan kenangan, rite?byk gmba dlm camera abg aku, gmba sume ni dr hp sony aku jer..gmba penuh muzium ni pon dlm camera abg aku, so tak leh la nk display kat sini..aritu p sebuah keta, 2 biji motor..aku merempit la ngn akak2 aku..hohoho..9 orang sume..

ni lah dia muka RAJA MELEWAR..amacam..hensem?gagah?huhuhu

salasilah pemerintahan dato' undang luak rembau..name sume pelik2 bin ajaib..yg lawak pon ader..cth: Dato' Hj. Ipap b. Abdullah, Dato' Kurap, Dato' Akhir, Dato' Pekak, Dato' Pandak, Dato' Abdullah b. Hj. Dahan, Dato' Uban dan sebagainya..name orang dedulu mmg pelik2...cuba skang letak name tu, maun meraung tak berlagu bebudak nih..skang name msti pnjang menjela2...

ni plak board 'perbilangan adat'.. orang negeri 9 ni penuh dengan adat..

"PERBILANGAN ADAT"

"Adat-adat, usul-usul
Langit selebar paying
Bumi selebar talam
Mengaji daripada Alip
Mombilang kepada oso
Pobilanagan pado nan tua
pokhabaran pado nan kocek

Apo pokhabaran nan kocek-kocek
Sopotamo waktu nan limo
Koduo hari nan tujuk
Kotigo bulan nan dolapan
koompek tahun nan koduo boleh

Apo pobilangan nan tua-tua
Alam nan borajo
Luak boponghulu
Suku botuo
Anak buah boribu bapak
Orang somondo botompek somondo
Galas bosandaran
Porahu botambatan
Dagang botopatan

Mako ado pobilangan pulo
Enau bopangkat turun
Menurunkan nira dengan ijoknya
Pulai bopangkat naik
Mengiro rueh dengan bukunyo
Manusio bopangkat-pangkat
Mongiro adat dengan posakonyo

Dari pangkat nan kocik
Hingga pangkat nan tuo
Mongikutlah bilangan
Suku nan duo boleh

Ado pon pobilangan yang dipakai itu
Pobilangan yang turun dari Pagar Ruyung
Sorambi Mekah Alam Minangkabau
Tanah Bonamo
Solilit Pulau Perche
Solembang Tanah Melayu
Sobingkah tanah tobalik
Soholai akar nan putus
Sebatang kayu nan robah
Siapo nan punyo pobilangan
Maharajo Dirajo turun ko Dato' Pepatih nan Sobatang
Turun di gunung berapi
Tompek sialang bolantak bosi
Tompek komantang mombilang bungko
Tompek ponggor botimbal jalan
Maka turunlah maharajo dirajo
Turun ko poriangan Padang Panjang

Tompek sosap bojeramian
Tompek tunggul boporasan
Tompek pondam pokuburan
Hondak mondirikan Istano Poriang Padang Panjang

Yang jauh bopongalan
Yang dokek borimboan
Yang jauh sudah daang
Yang dokek sudah tibo

Mako bortitah Maharajo Dirajo
Kepado orang dalam Poriangan Padang Panjang
Topung tawar dibuek direnjiskan
Akar ditoteh diikatkan
Kayu ditotak ditondaskan
Tanah digali ditimbunkan
Istano bonamo tiang tereh jelatang
Botabuh pulut-pulut
Bogondang sili guri
Istana sudah tukang dibunuh
Tukang tidak monduo kali
Di situ tompek pusako nan tolotak
Tompek kobosaran nan bolungguk"


huh..panjang eh..sikit pon aku tak paham... :p

ni plak..tempat pengantin disandingkan dan ditepung tawar..

pedang Jepun dan pedang British..atas kanan, alat utk peminangan..atas kiri, aku da lupa da...mende ntah..

**Tunggul Merbau Tua Asal Rembau**
asal nama rembau diambil dari nama pokok merbau ni..dl, terdapat sebatang pokok merbau yang dianggap ajaib oleh rakyat setempat..nama rembau berasal dari perkataan MERBAU.. MER diterbalikkan jd REM.. BAU dikekalkan..hasilnya, REMBAU pon wujud...

**Singgahsana Raja Melewar**

dalam banyak2 tempat dlm Istana tu yg aku jenguk, kat singgahsana ni je aku rase seram sejuk..huhu..snap gmbo n aku trus blah..takut maaa...kang mane la tau kot2 raja melewar tu nk say 'hi' kat aku..tak ke kes naye nih.???

kalu korg nk dtg melawat, dgn sukacita aku pelawa..hehe..promote kg aku skit..ekekeke...

Muzium Rembau
Replika Istana Raja Melewar
Kg. Astana Raja
Kota, Rembau
Negeri Sembilan

**welcome..welcome..**

2 cOmmEnt:

deennasour said...

kat n.9 ni aku sampai kat terminal bas je. pastu seremban mall ke apa nama shopping mall tu.
aku tanya kwn aku, dia kata seremban tak ada menda.
yeke?

.::c!kzUrA::. said...

deennasour:

owh itu name eh terminal one..
haah, semban tu takde mende pon..hrp ade shopping jer..

kalu dtg n9, tak byk tmpt yg best..